Menu Sluiten

Fruit gezond of ongezond?

Fruit is gezond en zit vol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Het past dan ook zeker thuis in een gezond voedingspatroon. Echter, fruit bevat ook relatief veel fruitsuikers, genaamd fructose. Het verschilt per fruitsoort hoeveel fructose, oftewel koolhydraten het bevat. 

Afhankelijk van je doel is het verstandig om te kijken welke fruitsoort het beste in jou voeding past. Zo bevat rood fruit aanzienlijk minder koolhydraten dan bijvoorbeeld bananen of mango.

Begrijp mij niet verkeerd, want bananen zijn ook hartstikke gezond! Het bevat misschien wel meer calorieën en fruitsuikers maar het blijft een bron van andere gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamine B6 en kalium! 

In deze blog wil ik graag bespreken welk fruit het laagst is koolhydraten scoort: 

De rode bes staat op nummer 1. Deze besjes zitten vol vezels, vitamine C en B1. Wist je dat de rode bes vroeger door een arts werd voorgeschreven? Zo zou het koorts verlagend werken en zou het de spijsvertering bevorderen. 

Daarnaast heb je frambozen, bramen en aardbeien! Dit zijn allemaal vitaminebommentjes. Vezelrijk en overheerlijk in allerlei gerechten. In de ochtend bij je yogurt of over havermout pannenkoekjes. Echt om te smullen! Zelfs door maaltijd salades of gewoon los als nagerecht. Ik kan honderden recepten noemen waar deze fantastische fruitjes in voorkomen. 

Een vrucht die steeds populairder wordt is de passievrucht. Deze scoort ook erg laag in fructose. Je kent de vrucht misschien wel van de lekkere cocktail? Waar het op de top van het drankje wordt geplaatst. Passievrucht zit vol vitamine A en C, kalium, ijzer en magnesium. Ook bevatten ze  veel vezels!

Eet jij dagelijks fruit? Het voedingscentrum adviseert 2 stuks fruit per dag. Vind je dat lastig of heb jij hulp nodig bij het verbeteren van je voedingspatroon? Bij Raw Nutrition & Exercise kijken we daar samen naar!