Menu Sluiten

Wat is emotie-eten en hoe kun je het stoppen?

Heb je ooit gemerkt dat je eet terwijl je geen honger hebt? Misschien heb je gemerkt dat het voedsel dat je eet vaak samenvalt met hoe je je emotioneel voelt. Zo ja, dan is de kans groot dat je last hebt van emotie-eten. Emotie-eten is een ongezond mechanisme om met stress, angst of zelfs verveling om te gaan. Het is belangrijk om te begrijpen wat emotie-eten is en hoe je het kunt beheersen om er een gezonde levensstijl op na te houden. 

Wat is emotie-eten? 

Emotie-eten komt voor wanneer je eet als reactie op emoties in plaats van honger. Bij dit soort gedrag eet je meestal te veel of te veel ongezond voedsel zoals chips, snoep, koekjes, ijs, enz., wat na verloop van tijd lichamelijke en psychologische problemen kan veroorzaken. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen emotioneel eten en gewoon snacken, want snacken is niet per se slecht voor je; het kan zelfs helpen om het energieniveau gedurende de dag op peil te houden. Het belangrijkste verschil is dat emotie-eten gebeurt als reactie op gevoelens in plaats van hongergevoelens van het lichaam. 

Om er dieper op in te gaan; emotie-eten wordt gedefinieerd als het consumeren van voedsel – meestal ongezond voedsel – als reactie op emoties zoals stress, angst, geluk, verdriet of verveling. Dit soort eten komt meestal voor wanneer mensen geen fysieke honger hebben, maar emotioneel iets anders nodig hebben – in dit geval voedsel – om zich op dat moment te bevredigen. Het probleem ontstaat wanneer mensen voedsel gebruiken als een hulpmiddel om met hun gevoelens om te gaan, in plaats van te proberen het onderliggende probleem zelf aan te pakken. 

Het is belangrijk op te merken dat emotie-eten niet noodzakelijkerwijs betekent dat iemand een eetstoornis heeft, zoals een eetbuienstoornis (BED). Hoewel BED in bepaalde gevallen gepaard kan gaan met emotioneel eten, is het niet de enige oorzaak. Bovendien is emotie-eten, in tegenstelling tot BED, een vorm van dwangmatig en langdurig overeten, veel kleinschaliger en sporadischer van aard. 

 

Omgaan met emotie-eten 

Als je herkent dat je een emotie-eter bent, zijn er verschillende strategieën die je kunt gebruiken om deze gewoonte te stoppen voordat het een probleem wordt. Probeer eerst de oorzaak van je emotionele trek te achterhalen door jezelf vragen te stellen als “Waarom wil ik dit eten nu?”. Als je eenmaal begrijpt waarom je emotioneel de drang voelt om te eten (bijvoorbeeld stress of verveling), bedenk dan gezondere manieren om met die gevoelens om te gaan (bijvoorbeeld een wandeling maken of met iemand praten). Vermijd daarnaast, indien mogelijk, omgevingen waar ongezond voedsel gemakkelijk te verkrijgen is (zoals feestjes waar overal snacks zijn) en zorg ervoor dat je voorraadkast voedzame snacks bevat in plaats van junkfood, zodat je niet in de verleiding komt als de honger toeslaat! 

Eén manier om emotie-eten te stoppen is door je bewust te zijn van je triggers – welke emoties zorgen ervoor dat je naar voedsel wilt grijpen? Zijn er activiteiten die er vaak toe leiden? Als je deze triggers eenmaal hebt geïdentificeerd, wordt het gemakkelijker om er op een gezonde manier mee om te gaan in plaats van naar voedsel te grijpen om je te troosten. Overweeg ook je emoties bij te houden in een dagboek, zodat er patronen ontstaan – als je eenmaal begrijpt wat je emotionele eetbuien triggert, kun je ze een stap voor blijven.

Enkele strategieën om met emotioneel ongemak om te gaan zijn sporten, mediteren, met vrienden of familieleden praten over wat je dwars zit, of activiteiten ondernemen zoals schilderen of een boek lezen. Al deze strategieën kunnen jou helpen jouw aandacht af te leiden van voedsel, terwijl je toch jouw emoties op een constructieve manier kunt verwerken en uiten. 

Conclusie: 

Hoewel het normaal is om af en toe trek te hebben, is het belangrijk dat we ons leven er niet door laten beheersen! Als we er niet snel genoeg iets aan doen, kunnen ze onze grootste vijand worden – en ons leiden naar een slechte geestelijke gezondheid en een verhoogd risico op overgewicht en andere chronische ziekten. Gelukkig zijn er hulpmiddelen voorhanden, zoals het mindful monitoren van onze gevoelens en het inslaan van gezonde snacks, die we kunnen gebruiken om ons te helpen weer op het goede spoor te komen! Met deze strategieën in de hand kunnen we leren omgaan met onze emoties zonder de hele tijd te vervallen in emotie-eten! Voor jezelf zorgen moet altijd op de eerste plaats komen, dus aarzel niet om contact op te nemen als dat nodig is, dit kan bij Raw Nutrition and Exercise, samen kijken we hoe we jou probleem kunnen oplossen!